top of page

Bagaimana untuk menjadi Pakar Psikologi Klinikal?

Image by Helloquence

Bagaimanakah saya boleh menjadi ahli psikologi klinikal di Malaysia?

Disana ada  laluan yang berbeza untuk menjadi ahli psikologi klinikal, walaupun sarjana adalah syarat minimum untuk memasuki bidang tersebut. Jika anda ingin mengamalkan terapi psikologi am, anda boleh memilih untuk mempelajari asas psikologi klinikal. Sesetengah  memilih kepakaran dan meneruskan pendidikan mereka dengan tumpuan khusus. Untuk maju ke puncak industri atau bersedia untuk amalan swasta, PhD atau PsychD disyorkan. Latihan magang dan/atau praktikum amat dinasihatkan untuk pelajar psikologi semasa menamatkan ijazah mereka.

​​

Berikut adalah beberapa garis panduan  memasuki tenaga kerja psikologi klinikal. Pilih peringkat yang paling sesuai dengan situasi anda sendiri:

Saya seorang Sarjana Muda atau Telah Menyiapkan Sarjana Muda Saya:

​​

 • Pertimbangkan kepakaran.  Cari niche dalam bidang itu jika anda telah menyelesaikan masalah psikologi klinikal.  Bertemu dengan profesor di sekolah anda yang bekerja di kawasan yang anda minati. Sekolah siswazah kagum jika anda sudah memikirkan tentang tesis anda pada peringkat ini dalam permainan.

 • Dapatkan surat rujukan.  Sentiasa berhubung dengan beberapa profesor dengan pergi ke waktu pejabat, menyertai kelas dan berusaha untuk membezakan diri anda. Membina kemahiran rangkaian sekarang mungkin menjamin kemasukan anda kemudian.

 • Pilih sekolah siswazah. Pilih sekolah yang terkenal dengan rangkaian alumni psikologi klinikal dan perkhidmatan penempatan kerjaya.

Saya sedang mengikuti Ijazah Siswazah:

​​

 • Buat tesis.  Rangka kerja kerjaya awal anda bermula di sini. Mudah-mudahan anda telah menyematkan subjek penyelidikan anda, tetapi jika tidak, cepat kenal pasti topik anda pada peringkat ini.  Rujuk profesor anda untuk membantu mengubah idea yang luas kepada hipotesis yang lebih fokus.

 • Cari internship.  Mohon untuk magang  sebelum ini  anda lulus supaya anda boleh bekerja semasa di sekolah. Latihan amali yang betul boleh membawa kepada pekerjaan sejurus selepas sekolah dan menyediakan peluang rangkaian lanjut untuk membina resume anda.

 • Rangkaian dengan profesor dan profesional dalam bidang tersebut.  Rangkaian biasanya merupakan bahagian yang paling menjanjikan dalam pencarian pekerjaan.  Dapatkan kakitangan perkhidmatan kerjaya sekolah anda untuk membina kemahiran temu duga anda. Rangkaian yang kukuh dan pengetahuan temu duga akan membantu anda dengan baik apabila memohon pekerjaan.

Sudah menjadi Pakar Psikologi Klinikal?:

​​

 • Perhalusi resume anda dan pastikan ia terkini. 

 • Mula menghantar permohonan kerja.

 • Bersedia untuk temuduga.

 • ANDA KINI SEORANG PSIKOLOGI KLINIKAL.

 • Ingat untuk mendaftar dengan MSCP!

Image by mkjr_

Adakah saya perlu dilesenkan atau didaftarkan untuk berlatih sebagai ahli psikologi di Malaysia?

Pendaftaran dengan MSCP bermakna latihan anda diiktiraf dan MSCP akan dapat menyokong anda. Pada masa ini, pakar psikologi klinikal di Malaysia perlu akur  oleh Akta Profesion Kesihatan Bersekutu 2016. Anda boleh memuat turun Akta tersebut di sini  atau pergi ke

http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputaktap/aktaBI_20160218_ACT776-BI.pdf

bottom of page