top of page

Apakah itu Pakar Psikologi Klinikal?

Ahli psikologi klinikal ialah ahli psikologi yang pakar  dalam kesihatan mental. Mereka telah melaksanakan  latihan khusus dalam penilaian, diagnosis, perumusan dan rawatan psikologi kesihatan mental, tingkah laku dan gangguan emosi sepanjang hayat.

 

Image by Nirzar Pangarkar

Pusat kepada amalan psikologi klinikal ialah penilaian psikologi, rumusan klinikal, diagnosis, dan psikoterapi. Seorang ahli psikologi klinikal dapat menilai punca kesusahan psikologi dan kemudian  membantu membangunkan pelan pengurusan atau rawatan untuk penstabilan atau pemulihan.  

 

Tetapan kerja biasa termasuk hospital, akademia, amalan swasta dan kemudahan penjagaan kesihatan atau kesihatan mental yang lain; mereka yang mengamalkan kepakaran boleh bekerja untuk organisasi swasta, sekolah, jabatan polis atau tentera.

 

Walaupun ramai dalam bidang ini mengamalkan dalam tetapan perubatan, ahli psikologi klinikal tidak  doktor perubatan dan tidak memberi ubat ; mereka menggunakan terapi psikologi.

Image by João Silas

Ahli psikologi klinikal mempunyai kemahiran dalam bidang berikut:

Penilaian dan diagnosis

Pakar psikologi klinikal dilatih dalam penilaian dan diagnosis penyakit mental dan masalah psikologi. Mereka faham  luasnya isu kesihatan mental dan bagaimana ia boleh berlaku pada sebarang umur. Mereka menggunakan ujian psikologi untuk menilai isu dan menjadi lebih berkesan dalam memahami dan merawat kesusahan psikologi tersebut.

Rawatan

Pakar psikologi klinikal menggunakan pelbagai teknik dan terapi untuk merawat gangguan kesihatan mental. Mereka memegang kemahiran tertentu untuk menyelesaikan masalah psikologi klinikal yang kompleks yang memerlukan rawatan yang disesuaikan secara individu.

Pembelajaran

Penyelidikan, pengajaran dan penilaian semuanya penting untuk menjadi ahli psikologi klinikal. Penyelidikan sering dijalankan mengenai pencegahan, diagnosis, penilaian dan rawatan. Ahli psikologi klinikal dapat melakukan penyelidikan dan mengumpul data untuk meningkatkan pemahaman psikologi klinikal.

Ramai ahli psikologi klinikal mengambil beberapa peranan yang berbeza pada masa yang sama. Mereka mungkin menghabiskan sebahagian masa mereka di hospital awam dan selebihnya melihat pesakit di klinik swasta mereka sendiri, dalam mengajar, atau menjalankan penyelidikan di universiti.

Image by Headway

Apakah perbezaan antara Pakar Psikologi, Psikiatri dan Kaunselor?

 

Pakar psikiatri mempunyai ijazah dalam bidang perubatan seperti doktor/doktor perubatan, diikuti dengan latihan khusus dalam diagnosis dan rawatan penyakit mental, gangguan emosi dan masalah tingkah laku. Walaupun pakar psikiatri tidak dijangka memberikan psikoterapi, kerana skop amalan mereka, ramai yang dapat memberikan psikoterapi sokongan yang sangat ringkas kepada pelanggan mereka, bergantung pada sejarah latihan mereka. Mereka mungkin lebih kerap memilih untuk memberi ubat dalam rawatan kesukaran.

 

Holding Hands

Pakar Psikologi Klinikal telah menamatkan ijazah sarjana muda dalam psikologi dan kemudian meneruskan latihan siswazah dalam Psikologi Klinikal. Mereka pakar dalam penilaian, diagnosis dan rawatan penyakit mental, gangguan emosi dan isu tingkah laku. Pakar Psikologi Klinikal berusaha untuk membantu orang ramai memahami jenis kesukaran yang mungkin mereka hadapi, membangunkan cerapan dan kemahiran untuk meminimumkan dan mengurus kesan isu, dan boleh berkoordinasi dengan penyedia perkhidmatan kesihatan lain, termasuk pakar perubatan. Pakar Psikologi Klinikal dilatih secara khusus dan berkelayakan dalam pembangunan, penyelidikan, dan pentadbiran ujian psikologi khusus yang digunakan untuk menilai elemen kecerdasan atau pencapaian, ciri personaliti, gangguan mental dan emosi, dan/atau kesan kecederaan otak.

 

Kaunselor mungkin mempunyai pelbagai latar belakang, dan mungkin mempunyai ijazah peringkat sarjana atau kedoktoran daripada program kaunseling. Walau bagaimanapun, individu sebaliknya boleh merujuk kepada diri mereka sebagai 'ahli terapi' atau 'kaunselor', tetapi mungkin atau mungkin tidak mempunyai latihan dalam penilaian atau rawatan isu kesihatan mental. Ahli psikologi klinikal secara tradisinya mengkaji gangguan dalam kesihatan mental, manakala peranan paling awal kaunselor adalah untuk memberikan bimbingan dan nasihat vokasional. Kaunselor sering menekankan tumpuan kepada populasi klien biasa; iaitu, penyelidikan yang dijalankan dan diterbitkan dalam kesusasteraan profesional adalah berorientasikan kepada orang yang tidak mempunyai penyakit mental yang serius atau berterusan. Walau bagaimanapun, hari ini, perbezaannya lebih bernuansa, dan mungkin terdapat lebih banyak persamaan daripada perbezaan.

bottom of page